Stichting Benevolentia bouwt voort op een lange traditie van liefdadigheid.

Deze traditie gaat terug tot Clemens en August Brenninkmeijer, de twee broers die samen in 1841 in het Friese Sneek de firma C&A oprichtten.

De eerste schriftelijke vermelding van een donatie dateert van enkele maanden na de oprichting van C&A. August Brenninkmeijer (1819-1892) noteerde in zijn persoonlijke kasboek een donatie ‘aan de armen’.

Het bleef niet bij deze donatie. De gestaag groeiende onderneming leverde een steeds grotere bijdrage aan de samenleving in Nederland en daarbuiten. Het geld daarvoor werd op een speciale rekening voor charitatieve doelen gezet.

Vanaf 1951 kreeg de persoonlijke betrokkenheid van de leden van de ondernemersfamilie Brenninkmeijer een vast kader met de oprichting van Stichting Benevolentia (Latijn voor ‘iets goeds willen’).